ALMA

"Alma" är spanska och betyder "själ". Tanken är att jag här ska skriva om det mesta och allt. Främst vill jag nog skriva om kultur; framförallt litteratur. "Alma" is spanish for "soul". Hopefully, I´ll be writing about everything. But mostly, it will be about culture, and then mostly literature.

söndag, augusti 22, 2004

SATANSVERSERNA av Salman Rushdie

Det här är ett gudomligt verk; rent litterärt sett. Jag vet att mr. Rushdie är bannlyst i i stort sett hela arabvärlden på grund av den här boken, men jag kan ändå inte låta bli att älska den.

Att beskriva vad den handlar om är något som är svårt att göra bara så där... men vi skulle väl kunna säga att den handlar om Gibril och Sala(hud)din. Dessa två indiska män faller ner från 10000 meters höjd och överlever. De har två helt olika personligheter och 'förvandlas' efter fallet till två motsatta saker - den ene blir en "god" ängel, den andre blir en "ond". Att sedan kalla dem för goda och onda är väl visserligen bara gjort av en antagelse av deras yttre, den ene får en gloria och den andra får en bockkropp: deras agerande är däremot en annan sak. I mitt tycke agerar den "gode" inte alls bättre än den "onde".

Det som är så underbart med boken är dock inte handlingen så mycket som detaljerna. Den språkliga stilen är fantastisk, men främst tröttnar man aldrig på berättelsen, då det alltid dyker upp någon rolig eller skrattretande bihandling, eller en riktigt snygg metafor. Exempel är när ett gäng poliser sitter och snackar om hur bra det är att lägga laxermedel i hästarnas mat innan en demonstration; på detta sätt börjar hästarna skita på demonstranterna, vilket leder till att det blir kaos i demonstrationståget och poliserna får då en anledning till att puckla på demonstranterna.
Ytterligare en kul bihandling är killen som frågar sin flickvän om hon vill ha en päls. Han hyr en lång limousin, tar med henne till en pälshandlare och låtsas att han är en oljeshejk. När han väl fått personalen att tro på detta, övertalar han dem att få betala 40,000-dollarspälsen med en check, eftersom alla banker hade stängt över helgen och han inte kunde få tag på kontanter. När han väl har köpt pälsen, åker de till nästa pälsaffär, går in där och ber att få sälja pälsen för 30,000 dollar, då han "behöver lite kontanter över helgen". Den nya pälshandlaren ringer givetvis till den första, som skickar polisen och bedragaren är arresterad. Detta då det antas att han inte har teckning för sin check. Måndag morgon öppnar bankerna igen, och det visar sig att mannen har 43,000 dollar på sitt konto och alltså visst hade teckning på sin check, och kan därför stämma pälsaffären för att de låtit honom sitta i fängelse hela helgen.

Nu till det som upprör den muslimska arabvärlden: skildringen av Mahund, en profet som ganska uppenbarligen ska vara Mohammed. Till en början får man följa honom själv, även om man aldrig får se in i hans tankar. Han pratar med ärkeängeln Gibril, som själv inte en s märker att han säger någonting till Mahund. Mahund går sedan till byn och talar om att ärkeängeln har gett honom ett budskap, som alltid lyckas passa det som är bekvämt för Mahund själv.
Nästa gång vi får besöka Mahunds värld är det ur andra människors synvinkel. Vi får följa dem som blir förtryckta av Mahunds herravälde, samt en av hans avhoppade anhängare, som berättar för en man hur dubbelmoraliskt Mahunds beteende var. Det är denna osmickrande skildring av profetens liv och leverne som gjorde att ayatollah Khomeini satte ett pris på författarens huvud.