ALMA

"Alma" är spanska och betyder "själ". Tanken är att jag här ska skriva om det mesta och allt. Främst vill jag nog skriva om kultur; framförallt litteratur. "Alma" is spanish for "soul". Hopefully, I´ll be writing about everything. But mostly, it will be about culture, and then mostly literature.

fredag, september 03, 2004

DET GÅR AN av Carl Jonas Love Almqvist

Denna bok handlar om en kvinna och en man som träffas på en ångbåt och lär känna varandra under några dagars resa tillsammans. Den är skriven 1839, och jag måste säga att den är väldigt modern. Kontentan i boken är i princip att de två inleder ett sorts förhållande som även idag kan anses som modernt; de planerar att resten av sitt liv älska varandra, men i form av ett särboförhållande.

De båda karaktärerna skiljer sig ganska mycket ifrån varandra. Vi har dels underofficern vid namn Albert, en ganska klyschig typ som gillar att flirta med unga kvinnor och ta det lugnt. Ganska ofta får vi se in i Alberts tankar, vilket vi knappt får göra i Sara Videbäcks.
Sara Videbäck är en glasmästardotter från Lidköping som är en ganska typisk västgötekvinna (vad nu det innebär). Hon är rejäl, logisk och rationell. Det är på grund av henne de inte kommer att gifta sig eller bo ihop, då hon anser att äktenskap och samboende förstör förhållanden då de båda parterna nöter på varandra för mycket under sådana förhållanden.

Boken är inte särskilt lång, och jag anser den vara lättläst.

Stilen är ngåot intressant, då jag innan denna bok läst "Drottningens juvelsmycke" av samma författare. Detta verk är fyllt av franska ord och uttryck boken igenom. Detta förekommer inte alls i den utsträckningen i "Det går an". Det enda som egentligen är, är att Albert ofta använder sig av uttrycket "par example".

Trots Saras moderna person, med idéer som för sin tid kan anses väldigt feministiska, smyger det sig stundtals in värderingar om könen från samtiden. Exempel på detta är ganska sent i boken, när de båda börjar närma sig Saras hemstad Lidköping. Där kliver berättarrösten in och förklarar att det är ganska ovanligt att de lyckats få tag på bra resekipage hela vägen, då resande oftast brukar få nöja sig med hölass. Som kommentar till detta säger författaren att dett abara visar vilken hänsyn naturen tar till kvinnans sköra kön, och vad den gör för att ta hand om henne.

1 Comments:

At 20/9/06 17:02, Blogger Redaktionen said...

Såg Det går an i dramatiserad version i somras, i Forsvik. Gillade den.

 

Skicka en kommentar

<< Home