ALMA

"Alma" är spanska och betyder "själ". Tanken är att jag här ska skriva om det mesta och allt. Främst vill jag nog skriva om kultur; framförallt litteratur. "Alma" is spanish for "soul". Hopefully, I´ll be writing about everything. But mostly, it will be about culture, and then mostly literature.

måndag, mars 27, 2006

Folkpartiet

Jag förstår mig inte på Folkpartiets ideologi. Det sägs att de är liberaler, och ibland kommer Leijonborg med uttalanden som gör att man inte tvekar en sekund på att detta påstående skulle vara korrekt.

Exempelvis tyckte Leijonborg i samband med att Sverigedemokraternas hemsida stängdes att detta var hemskt - han tyckte inte att det spelade någon roll att man riskerade svenska medborgares liv med de teckningar som där lades upp, utan menade att många människor de senaste århundradena dött för värden som yttrandefrihet och dylikt och att det är viktigare att Sverigedemokraterna ska ha sin frihet att publicera vad de vill än att rädda liv. Klassiskt liberal retorik, absolut. Och han har ju rätt i att många har dött för yttrandefriheten. Titta bara på franska revolutionen... själv undrar jag dock om franska reolutionens kämpar verkligen tänkte på människors rätt att kränka religiösa ledare eller att ge sig på speciella religiösa eller etniska grupper. Det verkar åtminstone vara en del av det den folkpartistiske ledarens huvudfrågor. Men visst, hans utspel kan onekligen klassas som liberalt.

Det finns också tillfällen då det är svårare att se att Folkpartiet står upp för liberala värden. Som exempel på detta kan vi se att Folkpartiet kom överens med Socialdemokraterna om att det var en bra idé att bugga folk lite hur som helst. Detta var ett tillfälle då jag verkligen hade hoppats på lite mer liberalt civilkurage som gick ut på att rädda den personliga integriteten och så där... men nej nej. Tydligen ska liberalismen bara användas när den är till för att rädda folk som vill basha muslimer - inte lika mycket när den ska hjälpa till att rädda världen från det klassiska scenariot ur George Orwells 1984. Vart fan är världen på väg egentligen?

1 Comments:

At 29/7/06 21:04, Blogger Redaktionen said...

Jag har oftast svårt att fatta hur Leijonborg (och i det här fallet Johan Pehrson) kan kalla sig liberal - och ännu mer hur Mauricio Rojas kan göra det.

 

Skicka en kommentar

<< Home